Så får små företag lån utan säkerhet

13.06.2021 21:02

 

Du har företag, du behöver låna, men har inget att erbjuda som säkerhet. Misströsta inte. Det är inte konstigt att banken behöver garanti för att ge ett företag lån, ifall du så småningom inte kan betala tillbaka. Vanligen letar banken fysiska tillgångar som den kan sälja för att få pengarna tillbaka; fordon, utrustning, eller fastigheter. Men också intellektuella tillgångar; patent, filmrättigheter och ägarens personliga tillhörigheter.

Banker har olika riskkriterier för att ge lån till företag utan säkerhet. Normalt hjälper det dock för ett bolag att kunna visa att man har ett kassaflöde, en stark företagsledning och en stabil affärsidé med en efterfrågan på marknaden, samt en hel del potential. Här kommer några förslag på olika företagslån du kan söka, förutsatt att du har en god soliditet.

Lån till arbetande kapital

Lån till arbetande kapital (kassaflöde) är vanligen avsedda för att hjälpa företag med kortsiktiga utgifter, såsom förutsedda nedgångar i kassaflödet eller investering i tillväxt. Några exempel: • ny eller omgjord hemsida • produktförbättring • marknadsföring för att öka omsättningen • anställa fler säljare • företagsförvärv. Bankerna kräver ofta säkerhet för sådana lån, vanligen i kundfordringar, lager eller i företagarens personliga tillgångar. Men vissa institut kräver ingen säkerhet för mindre belopp.

Utan säkerhet för lånet tittar banken istället på kassaflödet och hur mycket företaget kan låna baserat på intäkter före lån, skatt, värdeminskning och amorteringar samt förväntat kassaflöde. Den ser också till företagsledningens duglighet, branschens situation, hur vettigt projektet är samt ägares kreditvärdighet. Bra betyg på dessa faktorer kan ge bättre lånevillkor. Utan fysiska tillgångar blir företagaren vanligen ombedd att skriva en personlig borgen eller lånegaranti.

Lån för marknadsexpansion

Om det inte finns någon säkerhet för lånet, gör banken en bedömning precis på samma sätt som för lån till arbetande kapital. Den ser också till företagsledningen, branschens allmänna situation, hur vettigt projektet är, ägarens kreditvärdighet och nettovärde. Att få bra betyg på dessa faktorer kan även här hjälpa företaget att få bättre lånevillkor.

COVID-19, ett av de dödligaste virusen, har drabbat världen med förfärliga förluster för miljoner familjer, liksom en enorm avmattning och stagnation för världsekonomin. Tyvärr är coronavirus här för att stanna ett tag, men låt inte detta virus hindra dig från att göra det bästa som går att göra. Bland annat behövs bra idéer om hur fler kan jobba effektivt hemifrån för att minska smittspridningen.

Finansiering av ny teknologi

Lån till ny teknologi är ungefär som lån till arbetande kapital, med villkor som syftar till investeringar i hårdvara, mjukvara eller IT-planering eller teknologiska företag som söker tillväxtkapital. Sådana lån erbjuds oftast flexibla återbetalningar, passande denna typ av företag. Beroende på den finansiella situationen, kan dessa lån ibland bli beviljade utan att ägaren måste erbjuda säkerhet.

Allt oftare förekommer det att långivare använder sig av API (Application program interfaces) som är en teknik för att få appar att "prata" med varandra över internet. Det görs för att få fram fler data om låntagaren från många källor på nätet. Det kan faktiskt vara ett sätt att snabbare få underlag till beslut från långivaren.

Familj, vänner och änglainvesterare ger ibland företag lån

Dessa grupper kan tänkas vara villiga att hjälpa till med lån utan säkerhet. Men de kan begära en andel i ditt företag. Änglainvesterare är vanligtvis välbeställda personer som lånar pengar till nyföretagare med bra affärsidéer. Ofta vill de ha en andel i företaget som de senare kan sälja med god förtjänst. De brukar vanligen också vilja dela med sig av sina kunskaper och sina kontakter.

Personligt lån

Utan fysiska tillgångar blir företagaren vanligen ombedd att skriva en personlig lånegaranti. Villkoren är vanligen utformade för att möta just de växande företagens behov. De kan innehålla flexibla återbetalningar för att skydda företagets arbetande kapital, så att återbetalningarna ökar eller minskar beroende på kassaflödet. Att betala av lånet i god ordning, utan straffavgifter, kommer att ge möjlighet att få nya lån från samma ställe.

Alternativa långivare

Även om många alternativa långivare tenderar att begära en personlig garanti för att garantera kassaflödet i företager, så kräver de inte nödvändigtvis säkerhet för lånet. När du skriver på för en sådan långivare behöver du lova att personligen ansvara för återbetalningen. Men du behöver oftast inte ställa upp med fastighet eller med personlig säkerhet.

De flesta lån går genom en bank. Det är lättare att få lån om man kan ställa säkerhet för lånet, men det är inte den enda möjligheten. Du kan även här ställa upp med en personlig lånegaranti. Genom att göra det har långivaren försäkrat sig om att företagaren kommer att vara personligt ansvarig för återbetalning av lånet.

Modern teknik ger fler företag lån

Många av oss tänker inte på hur informationsteknologin har påverkat oss i dagliga livet eller i samhället som helhet. På närmaste gata kan man se en ström av människor med smartphones mot örat eller läsplattor i händerna. Denna bransch har även haft ett stort inflytande på utvecklingen av företagsamhet, utbildning, jordbruk, medicin, bankverksamhet, miljöförbättring och mycket annat.